Foto: zonnepanelen.net

Energiecoöperatie voor zonnepanelen van start

Zonnepanelen zijn in. Ook in deze regio zien we ze steeds meer verschijnen. Logisch, want met zonnepanelen kunnen huishoudens hun eigen stroom duurzaam opwekken. Daarmee besparen ze niet alleen geld, ze dragen ook bij aan de zo noodzakelijke energietransitie waarin we de komende jaren met elkaar overstappen van fossiel opgewekte energie naar zonne- en windenergie. In steeds meer steden en dorpen sluiten inwoners zich aan bij een lokale energiecoöperatie. En dat kan nu eindelijk ook in deze regio.

Jouw zonnepanelen op het dak van iemand anders
Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen en niet iedereen heeft een eigen dak voor zonnepanelen, bijvoorbeeld huurders en eigenaren van appartementen. Toch kunnen ook zij profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Die hoeven namelijk niet per se op het eigen dak te liggen. Je mag ze ook – samen met anderen – op een groot dak van bijvoorbeeld een bedrijf of organisatie leggen. Daartoe verenigen inwoners zich in een zogenaamde energiecoöperatie. Zij sluiten met de eigenaar van een groot dak in de beurt een deal om daar hun zonnepanelen op te mogen installeren, wekken vervolgens met elkaar zonnestroom op en profiteren individueel van vele voordelen.

Energiecoöperatie AmstellandZon
Het oprichten van een energiecoöperatie heeft nogal wat voeten in de aarde: organisatorisch, technisch, juridisch, administratief, noem maar op. Dat schikt velen ervan af om zo’n initiatief te starten. Hulp is dus zeer welkom. Om inwoners daarbij te ondersteunen, richt Sienergie nu de Energiecoöperatie AmstellandZon op met en voor inwoners van de regio Amstelland. Daarin kunnen per wijk of dorp lokale initiatieven worden ontwikkeld die profiteren van deskundige hulp en begeleiding. Sienergie brengt dak en deelnemers bij elkaar en zorgt ervoor dat alles vlekkeloos en administratief en juridisch juist wordt geregeld.

Doe mee!
Geïnteresseerd is in de mogelijkheden en voordelen van deelname aan een energiecoöperatie? Neem dan contact opnemen met Sienergie. Dat geldt ook voor bedrijven en organisaties in Amstelland met een groot dak dat ze beschikbaar willen stellen aan een energiecoöperatie. En natuurlijk voor enthousiaste mensen met kennis en/of ervaring die mee willen helpen bouwen aan lokale energiecoöperaties. Kijk voor meer informatie geregeld op deze website en houd de lokale media in de gaten voor de informatiebijeenkomst die Sienergie binnenkort organiseert.