Aan het Energieloket krijgen wij heel vaak de vraag hoe het moet: aardgasvrij wonen. Wat moet je doen om daar te komen en hoe houdt je het financieel beheersbaar. Daarom hebben wij een stappenplan ontwikkeld die u houvast biedt. Wij helpen u graag deskundig en onafhankelijk met het maken van een persoonlijk stappenplan. Kom naar het Energieloket of vraag een Energiescan aan huis.

Stap 1

Betaal niet teveel voor je gas en elektriciteit. Kritisch vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier kan tot honderden euro’s per jaar schelen. Geld dat je beter kunt uitgeven aan zuinige apparaten, isolatie of zonnepanelen.

Stap 2

Weet wat je verbruikt door maandelijks je meterstanden bij te houden. Op milieucentraal.nl kom je te weten wat vergelijkbare huishoudens verbruiken. En maak inzichtelijk waar je al die energie voor verbruikt. Met een simpele energiebespaarmeter spoor je energieslurpers op. Ook verspillend gedrag wordt zo zichtbaar. Zeker ook een aanrader voor huurders!

Stap 3

Isoleer je woning: vloer-, spouwmuur-, dakisolatie, isolatieglas, tochtstrips. Zo houd je kostbare warmte binnen en hoef je minder te stoken. En het wooncomfort verbetert. Zorg wel voor goede ventilatie! Sienergie bekijkt de mogelijkheden van jouw woning en helpt je op weg. Ook maken we graag tegen kostprijs een energiescan aan huis.

Stap 4

Gebruik de zon! Plaats zo mogelijk zonnepanelen op je dak. De investering is vaak al naar vijf jaar terugverdiend en je bespaart gelijk vanaf dag 1! Ook een zonneboiler is interessant vanwege subsidie. Nog even en de prijs-kwaliteitverhouding van accu’s wordt acceptabel. Dan kun je in je eigen of buurtaccu overdag zonnestroom opslaan om ’s avonds te gebruiken. Ook je elektrische auto kan daar straks een rol in spelen. Zonne-energie is zeker ook voor huurders interessant!

Stap 5

Keuken of gaskookplaat aan vernieuwing toe? Kies voor koken op inductie. Moderne pannen kun je vaak gewoon blijven gebruiken.

Stap 6

Verbouwplannen of nieuwe pakketvloer of vloerbedekking? Overweeg dan om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te laten leggen. Die maakt gebruik van lage temperatuur (i.p.v. hoge temperatuur radiatoren) en is straks geschikt voor elke warmtebron. Zo ben je alvast ‘aardgasloos-ready’. Overigens zijn er ook mogelijkheden om je radiatoren geschikt te maken voor lage aanvoertemperaturen (b.v. radiatorventilatoren). Voorwaarde is dan wel dat je woning heel goed geïsoleerd is. Anders krijg je het niet goed warm in huis.

Stap 7

Nu alleen nog een warmtebron zonder aardgas. Hoe lang gaat je ketel nog mee? Een individuele warmtepomp (met subsidie) is nu al een betrouwbaar én betaalbaar alternatief. Je kunt ook nog heel even wachten. Wellicht ontstaat er in jouw buurt een buurtinitiatief voor een gemeenschappelijk buurtwarmtesysteem? De gemeente onderzoekt mogelijkheden voor warmtenetten. Sienergie houdt alle technische ontwikkelingen voor je in de gaten. En is de ketel nu al aan vervanging toe? Kies dan voor een zo zuinig mogelijke nieuwe CV-ketel, die je ook zou kunnen huren in afwachting van een aardgasloos alternatief. De besparing kun je alvast investeren in bijvoorbeeld isolatie.