Dakisolatie

admin Uncategorized

Een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder zonder dakisolatie stookt jaarlijks tot 1.000 m3 gas extra. Met dakisolatie is dus veel te besparen. Er zijn meerdere mogelijkheden en vele soorten materialen. Een zolder(dak) kan op een aantal manieren worden geïsoleerd:
• aan de buitenzijde onder de pannen
• aan de binnenzijde
• isolatie van de zoldervloer

Buitenzijde schuin dak isoleren
Deze dakisolatie levert de beste isolatiewaarde, doordat het goed aansluit. Het is wel een klus voor een professioneel bedrijf. Er zijn vele producten die na het verwijderen van de pannen en panlatten op het dakbeschot gelegd kunnen worden. Het beste moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af.

Maar er is ook een methode waarbij de pannen gewoon kunnen blijven liggen. Dan worden er EPS-korrels met een bindmiddel in de dakspouw – de ruimte tussen het dakbeschot en de pannen – gespoten. Een snelle en relatief voordelige effectieve isolatiemethode.

Binnenzijde schuin dak isoleren
De tweede optie is het dak te isoleren aan de binnenzijde; daarvoor zijn doe-het-zelf-systemen te koop. Maar let op: Ligt er folie op het houten dakbeschot? Laat dan een bouwkundige beoordelen of uw dak dampopen is. Als dit niet het geval is, dan moet u met vochtregulerende klimaatfolie aan de slag, anders kan er condensvocht in de constructie komen en gaat het dak rotten. Anders risceert u houtrot en hoge herstelkosten. Ons advies: haal er altijd een vakman bij!

Zoldervloer of plafond isoleren
Als u de zolder niet verwarmt, is een derde optie mogelijk: het isoleren van de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder de zolder met (beloopbare) isolatieplaten of glas- of steenwolmatten. Dat kost minder materiaal dan isolatie van het schuine dak en is makkelijk zelf te doen.

Plat dak isoleren
Voor het isoleren van een plat dak zijn er ook meerdere mogelijkheden. De beste isolatie ontstaat als u bovenop het platte dak isolatie laat aanbrengen, afgewerkt met waterdicht materiaal. Ook kunt u waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking plaatsen met daarop een laag grind of tegels tegen het wegwaaien. Dit is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is.