EnergieOntbijt voorziet in behoefte

admin Uncategorized

Op vrijdag 15 juni 2018 vond het tweede EnergieOntbijt van Sienergie plaats in buurthuis ’t Middelpunt in Oosteinde. De woningeigenaren die het vroege tijdstip hadden getrotseerd, hebben in de loop der jaren allemaal al iets aan woningisolatie gedaan. Een enkeling kwam uit het nieuwe gedeelte van Oosteinde. Allen waren vooral benieuwd naar hoe je de overstap naar aardgasloos wonen het beste kunt maken.

Het begint bij het zo warm mogelijk inpakken van je woning. Isoleren dus. En daarbij kent elk bouwjaar zijn eigen uitdaging. Woningen van voor 1980 werden nog niet geïsoleerd. Na-isolatie levert veel energie- en comfortwinst op. Woningen van na 1980 kregen bij de bouw wel al isolatie mee, maar die heeft nauwelijks nog isolerende werking en zadelt de bewoners met vochtproblemen op. En ook de nieuwbouwwoningen in Oosteinde, waarvan je mag veronderstellen dat ze zeer energiezuinig zijn, tonen gebreken als tocht en warmteverlies. En: zij zijn nog aangesloten op aardgas.

Dat er veel energie bespaard en comfort gewonnen kan worden was voor iedereen wel duidelijk. Al snel was men het er met elkaar eens dat het slim is om met de buurt de krachten te bundelen en samen met een onafhankelijke begeleider zoals Sienergie aan de slag te gaan. Dan hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. En het brengt kostenvoordelen met zich mee om gezamenlijk woningisolatie in te kopen. Of bijvoorbeeld een warmtepomp voor het hele blok aan te schaffen. Maatregelen verdienen zich terug met kostenbesparing en verhoging van de woningwaarde. Maar ze moeten wel eerst worden opgehoest. En dus kwam het hoofdstuk financiering uitgebreid aan bod. Subsidie op een warmtepomp en zonneboiler kan de pijn verzachten. Voor wie het geld niet heeft liggen of niet kan missen, springt de gemeente bij met de zeer aantrekkelijke Duurzaamheidslening. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe financieringsvormen op de markt, zoals een woninggebonden financiering en leasen van de installatie. Sienergie organiseert direct na de zomer een infoavond hierover. En gaat aan de slag met het opstarten van een buurtproject in de Oranjebuurt.

Het volgende EnergieOntbijt is op vrijdag 29 juni 2018 om 8.30 uur in Dorpshuis Kudelstaart.