Gevelisolatie

admin Uncategorized

Uw buitengevels isoleren kan een verstandige maatregel zijn die u veel energie bespaart, zeker als u een vrijstaande of hoekwoning heeft. Maar ook rijtjeshuizen hebben er veel baat bij. Ook hier zijn er meerdere mogelijkheden. Als u een spouw in de buitenmuren heeft dan is spouwmuurisolatie vaak de voordeligste optie die snel terugverdiend is. Maar als u geen spouwmuren heeft of als er oud isolatiemateriaal in de spouw zit dan kunt u de buitenmuren aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleren.

Isolatie aan de binnenkant is nogal ingrijpend, beperkt de woonruimte en wordt vaak toegepast bij grondige renovatie van de woning van binnen. Isolatie aan de buitenkant is prijzig en verandert het uiterlijk van uw huis, waarvoor u soms een vergunning van de gemeente nodig heeft. Bij het Energieloket van Sienergie kunt u een lijst met aanbieders krijgen op het gebied van gevelisolatie.

Wij beperken ons hier verder tot spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie slecht voor de gevel?
Door fouten tijdens het isoleren van spouwmuren in de jaren ’70 ontstonden vochtproblemen. Daardoor denken veel mensen dat spouwmuurisolatie zelf vochtproblemen veroorzaakt. Dat is niet juist. Mits uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf kan spouwmuurisolatie zelfs vochtproblemen oplossen. Het is verstandig om slecht voegwerk te laten herstellen om te voorkomen dat er van buiten vocht in de spouw doordringt.

Hoe werkt het?
Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 centimeter. Een gespecialiseerd bedrijf voor spouwmuurisolatie vult die ruimte op, met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Dit is geen klus voor de doe-‘t-zelver. Om de spouw te bereiken, boort het gevelisolatiebedrijf aan de buitenkant gaten in de gevel. De gaten komen op ongeveer een meter afstand van elkaar, steeds in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Via die gaten blaast het bedrijf vervolgens isolatiemateriaal in de spouw. Uiteraard worden de gaten daarna weer netjes dichtgemaakt. De gevel verandert niet van uiterlijk, en onderhoud van spouwmuurisolatie is niet nodig.