Isolatieglas

admin Uncategorized

Met isolatieglas, ook wel hoog rendement glas genoemd, gaat minder warmte verloren dan met enkel glas. Bovendien ervaart u minder koude luchtstromen vanaf de ramen. Dat verbetert uw wooncomfort en u bespaart ermee op stookkosten. Hoeveel gas u jaarlijks bespaart, hangt af van het soort glas en het vertrek (woonkamer, keuken of slaapkamer). Waar u normaal al weinig stookt, bespaart u netto ook minder. Ook hangt de besparing af van uw stookgedrag en het aantal uren dat u gemiddeld overdag thuis bent.

Er zijn verschillende soorten isolerend glas, met verschillende isolatiewaarden. Isolerend glas bestaat uit twee, soms drie glasplaten met daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. Tegenwoordig wordt in plaats van dubbel glas vaak glas gebruikt met dubbel of drievoudig hoog rendement-glas (HR++ en HR+++). HR++ glas is iets duurder dan standaard dubbel glas, maar dit verschil verdient u in ca. 2 jaar terug via een lagere energierekening.

Isolerend glas (vooral HR++ glas) kan leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld ventilatieroosters boven het isolatieglas, net als verdere isolatie van de woning. Onderhoud de kozijnen goed, zodat de dubbele beglazing minder snel ‘lek’ raakt of breekt.

Weet u niet welk soort (dubbel) glas uw woning heeft? Kijk naar de aanduiding in de afstandhouder tussen de glasplaten: HR, HR+ of HR++. Staat er niets, dan gaat het bijna altijd om gewoon dubbel-glas of HR-glas van voor 1996. Het plaatsen van dubbel en HR++ glas is een klus voor een vakman. Tip: ga alleen in zee met een glaszetter die 10 jaar garantie geeft op het glas en 5 jaar op plaatsing.

Voor monumentale panden is er speciaal monumentenglas met het uiterlijk van oud glas, en een geringe dikte voor plaatsing in de bestaande kozijnen.