LED verlichting

admin Uncategorized

Vanwege hun inefficiëntie zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen.
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 85% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn spaarlampen, LED-lampen en tl-lampen. Met de keuze voor zuinige lampen kunt u veel besparen op de energiekosten.

Download hier ons Infoblad Eerngiezuinige verlichting met uitgebreide informatie over LED-lampen en vele bespaartips.

 

Veel gestelde vragen over LED-lampen:

Is het slecht voor het milieu om een werkende gloeilamp te vervangen door een zuinige lamp?
Dat is niet zo. De gloeilamp verspilt veel energie en zorgt daarom voor onnodig veel milieubelasting. De
milieubelasting die ontstaat doordat u de gloeilamp voortijdig weggooit, is zeer laag vergeleken met de milieuwinst die ontstaat doordat de nieuwe energiezuinige lamp energie bespaart.

Kost de productie van energiezuinige lampen meer energie dan die van gloeilampen?
Dat is inderdaad het geval, de productie van een energiezuinige lamp kost iets meer energie. Maar tijdens het gebruik levert een energiezuinige lamp zoveel elektriciteitsbesparing op ten opzichte van een gloeilamp, dat dit nadeel van het productieproces ruimschoots overtroffen wordt door het voordeel. Zo heeft Milieu Centraal berekend dat een spaarlamp van 15 watt vanaf 70 branduren energie bespaart ten opzichte van een 60 watt gloeilamp. Aangezien de spaarlamp dan nog 6.930 branduren voor
de boeg heeft, zal de winst uiteindelijk groot zijn.

Is een energiezuinige lamp duurder dan een gloeilamp?
Ja. Één energiezuinige lamp is in de aanschaf duurder dan één gloeilampen. Maar gelet op het stroomverbruik en de levensduur, bent u in veel gevallen toch goedkoper uit met zuinige lampen. Spaarlampen gaan namelijk gemiddeld 7.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren meegaat. U moet dus eigenlijk de aanschafkosten van één spaarlamp vergelijken met die van zeven gloeilampen. U bespaart verder jaarlijks elektriciteitskosten, omdat de spaarlamp veel minder stroom gebruikt
dan de gloeilamp.

Geeft een energiezuinige lamp ongezellig licht?
De eerste zuinige lampen gaven inderdaad kil licht en waren maar in één vorm te verkrijgen. Tegenwoordig echter zijn ze verkrijgbaar in vele soorten. Ook zijn er nu zuinige lampen die zacht, warm licht verspreiden en zelfs dimbaar zijn.