Vloerisolatie

admin Uncategorized

Als uw beganegrond vloer niet geïsoleerd is lekt vlel warmte weg naar de kruipruimte onder de vloer en trekken kou en vocht uw woning in. Daardoor voelt uw vloer niet alleen onaangenaam koud aan, het vocht zorgt ook voor een muffe geur, vochtplekken en ongezonde schimmels onder de vloerbedekking en achter kasten en plinten. Met vloer- of bodemisolatie kunt u hier eenvoudig een einde aan maken. De kosten heeft u relatief snel terugverdiend en u wint er direct een hoop extra wooncomfort mee.

Isolatiemateriaal kan vanuit de kruipruimte direct onder de vloer worden aangebracht. Dit noemen we vloerisolatie. Als het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt gelegd, spreken wij van bodemisolatie.

Vloerisolatie
Vloerisolatie zorgt voor meer besparing op de energierekening én is goedkoper dan veel mensen denken. In veel gevallen is isolatie tegen de onderzijde van de vloer (via de kruipruimte) een goede optie: niet ingrijpend en het bespaart veel. Heeft u geen kruipruimte of is de kruiprumte minder dan 50 cm hoog? Dan zijn er andere opties. Er zijn verschillende methoden om de vloer te isoleren. Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de beganegrondvloer is geschikt voor de meeste huizen én het levert zeer goede isolatie op. Dat kan met thermokussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS-platen, glas- of steenwol en gespoten PUR-schuim, alhoewel wij het laatste afraden in verband met nog steeds onduidelijke effecten op de gezondheid van de aanbrengers en de bewoners op de langere termijn.

Bodemisolatie
Bodemisolatie wordt vaak toegepast als uw kruipruimte niet bereikbaar is via een kruipluik of te ondiep is voor vloerisolatie. Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal direct op de bodem van de kruipruimte gelegd of gestort. U hoort nog wel eens dat bodemisolatie nauwelijks isolerend werkt. Dat is slechtst ten dele waar. Er zijn inderdaad materialen in de handel waarvoor dat geld, zoals schelpen en sommige los gestorte chips of korrels en het is beslist geen pretje als u of bijvoorbeeld de loodgieter bij onderhoudswerkzaamheden door natte korrels of chips moet zwemmen om erbij te komen. Maar er zijn ook bijvoorbeeld isolatiematten verkrijgbaar die uit een dubbelwandige kunststof folie bestaan met daartussen isolatiemateriaal. Door de matten ook aan de koude funderingswanden te bevestigen ontstaat als het ware en droge warme kuip en hebben kou en vocht nauwelijks meer kans om  door de vloer in de woonruimte te trekken.

Vochtige kruipruimte?
In vochtige kruipruimtes is het zeer aan te bevelen om bij het isoleren van de begane grond vloer tevens een dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte te leggen. De folie zorgt ervoor dat er geen vocht meer uit de bodem in de kruipruimte en dus uw woning kan komen. En u heeft altijd een schone kruipruimte.

Mocht er geregeld water in uw kruipruimte staan dan doet u er verstandig aan om dat probleem eerst op te lossen. Wellicht is er een lekkage of is de drainagepijp in de bodem – voor zover aanwezig – verstopt? Laat deze om de 2 á 3 jaar doorspoelen. Wellicht ligt het probleem buiten uw woning? Neem dan contact op met de gemeente. Af en toe water in de kruipruimte – bijvoorbeeld na een hoosbui – is op zich niet zo erg. Als het maar snel weer wegloopt. Laat dan onder de dampremmende bodemfolie noppenfolie aanbrengen die het drijvend vermogen van de folie vergroot. Ook bodemisolatie met isolatiekussens is in dit geval een goede oplossing.